torsdag 29. januar 2009

"Kom tilbake om et par måneder"

Sett deg inn i denne situasjonen: Du blir brakt inn på sykehuset av dine nærmeste i full fart. Du har en alvorlig sykdom som kan ta livet av deg i nær framtid. De rundt deg er meget bekymret for ditt liv og helse. Legen ser på deg og sier: "Ja, du har en alvorlig sykdom. Kom tilbake om et par måneder, så skal vi se om vi har tid og råd til å behandle deg."

Dette er en realitet for mange. Kommer du inn med en blodpropp, så får du hjelp med en gang. Kommer du i hui og hast med et brukket bein, så får du hjelp rimelig kjapt. Men hva med de som sliter med psykiske problemer? De får beskjed om at de ikke kan få umiddelbar hjelp. Mange mennesker dør i kø for å få behandling. Vi lever i et av verdens rikeste land. Men få plasser har de dystrere statistikk med tanke på depresjoner og ligninde sykdommer enn her. Dagens helsetilbud er ikke godt nok. Vi trenger flere leger/terapauter med kompetanse innenfor faget, vi trenger flere behandlingssteder, vi trenger politikere som tørr å si ifra.

Det samme gjelder de som har alkohol- og rusproblemer. De blir ikke tatt serriøst av samfunnet, og det virker i stor grad som om vi bare ser på dem som en belastning. Jeg tørr påstå at i Norge så har mange mennesker samme muligheter, ressurser og drømmer. Men man kan ende opp med så totalt forskjellige liv. Kun på grunn av et øyeblikks svakhet. Kun på grunn av en feil avgjørelse. De trenger vår hjelp.
Helsebudsjettet fra staten blir økt fra år til år, hvorav den psykiske helsetjenesten får en andel økt støtte. Allikevel sliter helse-Norge. Pengene forsvinner i store pengesluk.
Jeg etterlyser bedre tilbud til rusmisbrukere og psykisk helse. De ekstra midlene bør øremerkes til fagpersonell og nye instutisjoner.
Familien til rusmisbrukere burde få tilbud om hjelp av terapauter for skadene som er påført. Likevel er det få som faktisk får dette tilbudet.
Når vi da får høre den hodeløse politikken enkelte av våre høyresidige parti fronter, så virker det for meg helt meningsløst. "Drikk hva du vil, hvor du vil og når du vil, så kjører vi deg hjem for en femtilapp etterpå." Dette hjelper ikke akkurat på den voksende alkoholismen vi er vitne til i Norge. I tillegg er alkohol meget lett å få tak i. Det er fremmet forslag om å utvide skjenkebevilgningen og salgstidene av alkohol. Dette er helt håpløst. For dette går kun ut over fremtidens borgere. Barna er de som tar skade av slik politikk. Vi må se framtidsrettet på politikken vi driver. For en "Her og nå-politikk" er ingen tjent med. Det er som å gi barna dine is til frokost. De synes det er helt fantastisk der og da, men etterhvert får det konsekvenser.

Så budskapet er: Vi må se fremover, slutte med hodeløs popularitetspolitikk, forbedre helsetilbud for psykisk syke på lik linje med annen helsetjeneste. For de er ikke mindre verd enn andre!

Det er et spørsmål om medmennneskelighet.

- Arne Pareli Pedersen

4 kommentarer:

  1. Kjempeinnlegg! Det er så viktig at de som sliter med psykiske problemer får hjelp med en gang!

    SvarSlett
  2. Ja! Mange risikerer å dø av depresjoner mens de venter. Det er en skam!

    SvarSlett
  3. Veldig enig! En større del av ungdommene idag drikker regelmessig på fest etc. enn før, og det kan bare føre til at det blir flere med rus og psykiske problemer. Vertfall om, som du nevnte, de ikke blir tatt serriøst av samfunnet, og det ikke blir bedre tilbud om hjelp til dem.

    SvarSlett
  4. Steike du er flink!!!!

    Dette han duden snakka om på juleborde!

    Fporsett slik skjøne du! Du har så gode tenker og poeng!

    SvarSlett